Wat is de LCA? En hoe het zich verhoudt tot uw kleding

Je hebt net de perfecte nieuwe jurk gekocht van je favoriete kledingmerk, maar hoe weet je dat het echt duurzaam is? De meeste mensen denken er niet over na. Maar er zijn echte zorgen over de duurzaamheid van hun kleding als ze eenmaal in de winkel zijn. De term Lifecycle Assessment (LCA) verwijst naar een evaluatie van de milieu-impact van uw kleding gedurende de hele levenscyclus, die alles omvat. Van het verbouwen van het katoen en het maken van de stof tot het verzenden en vervolgens recyclen of weggooien. wat u ook doet’ wil niet meer.

Achtergrond informatie

Een LCA is een bruikbare beoordelingsmethode die inzicht geeft in hoe goederen worden geproduceerd. De levenscyclus is opgedeeld in drie fasen: productie, gebruik en einde levensduur (wanneer u uw product niet meer wilt). In deze blogpost richten we ons op productie, waarbij energie wordt gebruikt bij de productie, water wordt gebruikt voor productie of transport en chemicaliën worden gebruikt in verschillende stappen van het proces.

Wat zit er voor jou in?

Ten eerste de Lifecycle Assessment geeft inzicht in het proces van hoe je kleding wordt gemaakt en waar ze vandaan komen. LCA levert analyses van de milieu-impact, het productieproces en het gemak van recycling. U krijgt een goed overzicht van de verschillende stappen in het productieproces.

Wat voor invloed heeft het op mij en wat kan ik eraan doen?

Om te groeien en een positieve impact op uw omgeving te hebben, is het belangrijk dat u uw steentje bijdraagt om uw ecologische voetafdruk te verkleinen. Een van de manieren waarop u dit met uw kledinglijn kunt doen, is door te weten welke stappen in het productieproces het meest bijdragen aan de uitstoot van uw bedrijf. Door een plan te ontwikkelen om deze te minimaliseren ga je met jouw merk richting duurzaamheid. Op die manier kunt u niet alleen groener worden, maar kunt u ook concurrerend zijn op de markt. Om ervoor te zorgen dat elke producent (inclusief uzelf) nauwkeurige informatie heeft over zijn impact op het milieu en betere beslissingen over zijn toekomst kan nemen, hebben we een levenscyclusanalyse of LCA nodig. Hier volgen enkele vragen uit een LCA: Welke waren betrokken bij het productieproces? Waar komen ze vandaan? Wat produceerden ze?

Een stap voor stap handleiding

Deze LCA-gids laat u zien hoe u een LCA in uw eigen bedrijf opzet. De LCA is een integraal onderdeel van een kledingcollectie en kan ook nuttig zijn voor mensen die hun kleding beter willen begrijpen, zoals de meeste klanten. De eerste stap bij het opzetten van een LCA in uw bedrijf begint met het hebben van gegevens over wat en waar uw materialen vandaan komen. Het hebben van deze informatie zal bepalen of het belangrijk is om verdere stappen in het proces te implementeren. Met deze basisprincipes kunt u nu uw LCA voltooien. Het kan bijvoorbeeld zijn dat het materiaal uit Thailand komt en daar door veel verschillende bedrijven is verwerkt. Je zult moeten kijken welke productieprocessen zijn gebruikt en hoeveel CO2 daarbij is uitgestoten. Een ander voorbeeld kan zijn dat een materiaal uit China komt, maar je daar maar één leverancier gebruikt. Nike heeft bijvoorbeeld onlangs hun LCA gepubliceerd omdat ze geïnteresseerd zijn in transparantie naar consumenten toe. Ze geven gedetailleerde informatie over alle gebruikte grondstoffen, emissies door transport enzovoort.

Hoe we u kunnen helpen met LCA

Bemontex kan u helpen met LCA, een project dat bestaat uit drie fasen: Milieu impact, Productieproces en Transport. Deze drie elementen zijn altijd in bewerking en beïnvloeden elkaar. Maar voor LCA is het nodig en kan het nuttig zijn om ze op te splitsen voor analyse. Dus de eerste fase ‘Milieu impact’ richt zich op alle inputs en outputs, van grondstof tot product; deze fase wordt de ‘productlevenscyclus’ genoemd. De tweede fase ‘Productieproces’ kijkt naar productiemethoden, arbeidsomstandigheden en vervuiling; de derde fase ‘Transport’ onderzoekt logistiek en transportsystemen. Ben jij geïnteresseerd in LCA vul dan het contact formulier in en wij zullen contact met je opnemen

Wij staan voor jou klaar

Op zoek naar functionele en comfortabele kleding voor jouw klant of werknemer?
Dan zijn wij jouw partner!

Mathieu de Meijer