Duurzaam produceren: hoe Bemontex streeft naar een groenere wereld
De kledingsector staat al geruime tijd in de schijnwerpers […]
De kledingsector staat al geruime tijd in de schijnwerpers vanwege haar aanzienlijke ecologische voetafdruk. Maar dit is niet een onveranderlijke realiteit; het is juist een kans om te veranderen, te groeien en te innoveren. Daarom kiest Bemontex voor het duurzaam produceren van kleding met hoge kwaliteit en stoffen die langer meegaan.
Wij geloven dat duurzaam produceren niet zomaar een keuze is, maar dat het noodzakelijk is voor de toekomst van de planeet. Tegen 2027 willen wij onze CO₂-uitstoot verlaagd hebben met 55%. In deze blog leer je meer over het verschil tussen fast- en slow-fashion en de impact op het milieu, en welke keuzes jij kan maken om jouw collectie zo duurzaam mogelijk te produceren.
Fast-fashion versus slow-fashion
Fast-fashion en slow-fashion bieden twee verschillende perspectieven op de rol van mode in de maatschappij. Fast-fashion richt zich op het vlot en in grote hoeveelheden produceren van trendy kleding voor één seizoen, waardoor het vaak van lage kwaliteit is en dus niet lang meegaat. Deze aanpak heeft een aanzienlijke impact op het milieu, omdat de snelle productiecycli veel water, giftige chemicaliën en natuurlijke hulpbronnen vereisen. Bovendien stimuleert het overconsumptie, wat leidt tot een verhoogde afvalproductie en een grotere ecologische voetafdruk.
Daarentegen staat slow-fashion, een benadering waarbij duurzaamheid, ethische productieprocessen, en hoogwaardige kwaliteit centraal staan. Dit model moedigt consumenten aan om te kiezen voor kleding van betere kwaliteit en een langere levensduur. Door de nadruk te leggen op duurzaam produceren wordt niet alleen de ecologische voetafdruk van de mode-industrie kleiner, maar worden ook eerlijke arbeidsomstandigheden in de productieketen bevorderd.
Duurzaam produceren met Bemontex
Wij vinden het belangrijk dat de kleding die wij produceren een zo klein mogelijke impact heeft op het milieu. Dit streven wordt weerspiegeld in onze inzet voor transparantie en openheid. We kiezen bewust voor partnerschappen met fabrieken die écht duurzaam produceren, en waarbij medewerkers werken onder goede en schone omstandigheden voor een eerlijk loon.
Duurzaamheid betekent ook investeren in kwaliteit en het produceren van kleding die langer meegaat. Hierbij werken werken we samen met met toonaangevende keurmerken zoals:
- Global Organic Textile Standard (GOTS)
- Better Cotton Initiative (BCI)
- Business Social Compliance Initiative (BSCI)
- OEKO-TEX STANDARD 100.
Op deze manier zorgen we ervoor dat onze kleding gemaakt wordt van zowel hoogwaardige kwaliteit als een minimale impact op het milieu.
Keuringsmerk van Textiel
Nieuwe wetgeving omtrent duurzaamheid in Nederland moedigt fabrikanten aan om opener te zijn over hun productieprocessen en het gebruik van gerecyclede materialen te verhogen. Dit komt doordat fabrieken soms een te positief beeld presenteren dan de realiteit daadwerkelijk is.
Met onze Textiel Keuringsdienst kijken we verder dan mooie woorden en zorgen we ervoor dat jij als winkelier echt duurzame keuzes kunt maken. Wij controleren of fabrieken echt duurzaam produceren en koppelen dit in een helder overzicht terug naar jou, zodat jij duidelijkheid hebt over de oorsprong en het productieproces van de stoffen. Duurzaamheid begint namelijk bij ons allemaal. Elke stap die we zetten brengt ons dichter bij een schonere en groenere wereld.