Welke alternatieve materialen zijn er voor Teflon en PVC?

Nu het weer kouder wordt, zullen veel dieren met bont en veren binnenkort naar het zuiden trekken om aan de kou te ontsnappen. Waarom kiezen zoveel mensen er dan voor om dierenhuid te dragen als bescherming tegen bittere winterwinden?

Het slechte nieuws: Het is moeilijk om een winterjas te vinden die gemaakt is van duurzame materialen.

Het goede nieuws: het is mogelijk om jassen te vinden die gemaakt zijn van duurzame materialen.

Niet duurzame stoffen

Bij het kopen van een winterjas moet je op verschillende dingen letten. Ten eerste of de buitenkant gemaakt is van een synthetische stof zoals polyester of nylon, of van natuurlijke vezels zoals wol of katoen. Als het synthetisch is, kijk dan op het label of het van een van deze materialen is gemaakt:

Teflon (PTFE)

Het korte antwoord is nee, koop geen kleding met een teflonlaag. Deze chemische stof is niet alleen onveilig in kookgerei, maar ook in kleding. Maar we hebben nu andere opties – veiligere opties – dus waarom zou iemand kiezen voor Teflon?

PVC

PVC is een andere no-no, omdat het schadelijke chemicaliën kan afgeven aan je huid en bloedbaan bij verhitting in je auto of huis bij warm weer (geen probleem bij koud weer). En als u een reden zoekt om deze stoffen te vermijden, bedenk dan dit: PVC wordt gemaakt van niet-hernieuwbare aardolie en draagt bij aan de uitputting van onze oliebronnen.

Duurzame materialen

Er zijn veel opties voor duurzame verantwoorde materialen die gebruikt kunnen worden om winterjassen te maken. Wol is er één van. Het wordt gemaakt van schapenwol en kan natuurlijk of synthetisch zijn, afhankelijk van of het gemaakt is in de VS of een ander land dat wolproducten op grote schaal produceert. Wol is een geweldige isolator die je warm houdt als het nat wordt, maar ook snel droogt omdat het geen vocht absorbeert zoals katoen doet als het nat wordt door regen of sneeuwval tijdens de wintermaanden.

Een ander duurzaam materiaal is Sorona. Dit materiaal voelt en functioneert als echt dons, maar is eigenlijk gemaakt van kunstvezels in plaats van het zachte verenkleed van ganzen of eenden.Het is duurzaam en bestand tegen scheuren of breken, waardoor het een goede keuze is voor outdoorkleding die aan takken of andere scherpe voorwerpen kan blijven haken.

Wij helpen u graag bij het ontwerpen van uw eigen unieke Sorona jas. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Wij staan voor jou klaar

Op zoek naar functionele en comfortabele kleding voor jouw klant of werknemer?
Dan zijn wij jouw partner!

Mathieu de Meijer